Cum te putem ajuta?

Plăteşti numai după ce primeşti banii cu titlu de despăgubire!

Până atunci noi plătim totul, pe tine nu te costă nimic!

Îţi garantăm plata despăgubirilor, a daunelor materiale și morale ce ţi se cuvin!

Dacă ești victima unui accident rutier vătămat corporal grav, precum și dacă ești soțul supraviețuitor,  mama, tatăl sau fratele persoanei decedate, victimă a unui accident rutier, punem la dispoziţia ta omenia, profesionalismul, competenţa şi prestigiul celor mai buni specialişti şi experţi în domeniu, te finanţăm pentru cheltuielile necesare atât pentru procedura extrajudiciară, cât şi pentru procedura judiciară, precum şi pentru orice alte cheltuieli necesare şi utile.

Parcurgem toate procedurile extrajudiciare și judiciare pentru ca tu să-ți primești despăgubirile materiale şi morale la care ai dreptul.

Te ajutăm să-ţi continui viaţa în urma tragediei datorate accidentului auto produs!

Evenimentul rutier să se fi petrecut cu maxim 3 ani în urmă, sau stabilirea cu certitudine a urmărilor medicale să fie în interiorul acestui termen.

Despagubiri RCA S.R.L. , unicul site specializat în despăgubirea victimelor accidentelor rutiere și a persoanelor prejudiciate în urma unui accident rutier care vă oferă, în mod gratuit, multe informații, soluții practice și sfaturi utile pentru ca dumneavoastră să vă primiți toți banii la care aveți dreptul, cu titlu de despăgubire ce reprezintă daune morale și materiale. De asemenea, răspundem în timp real întrebărilor dumneavoastră.

Sutele de articole și miile de răspunsuri la comentariile dumneavoastră constituie un ghid util şi un îndrumar practic pentru victimele accidentelor rutiere, autorii accidentelor auto, pentru practicieni, precum şi pentru toţi cei interesați de despăgubirile victimelor accidentelor.

Forumul Despăgubiri RCA vă răspunde a fost creat pentru descongestionarea articolelor de numărul mare de întrebări adresate nouă de către dumneavoastră.

http://despagubiri-rca.ro/va-raspundem/         este o nouă secţiune a siteului nostru în care puteți adresa întrebări şi răspunde la cele formulate înscriindu-te ca membru. Avantajele acestei secţiuni sunt:  oricine se poate înscrie membru al acestui Forum specializat; primirea răspunsurilor pe site sunt transmise automat pe mailul tău; răspunsurile pot veni de la mai multi specialişti şi utilizatori; dobândeşti informaţia utilă în timp real – Informaţia îţi dă putere!

Împreună suntem mai puternici decât Asigurătorul rău platnic!

Ceea ce putem face pentru tine, vom face! Ceea ce putem determina pentru tine, vom determina sau chiar vom obliga legal! Ceea ce nu vom putea face sau determina îţi vom spune în mod cinstit!

Citiți și:

Cum fac unii bani din nenorocirea altora. Se înmulţesc – Capital

Contactează-ne şi dacă ai o rudă sau un prieten care este victima unui accident rutier sau dacă ești chiar tu autorul accidentului!

Vezi ce poţi câştiga alături de noi!

Convinge-te!

Contactează-ne acum!

Contact | Despagubiri RCA

95 răspunsuri la Cum te putem ajuta?

  1. Artur VUTCOVICI spune:

    Aşteptăm sugestii din partea voastră, atât pentru îmbunătăţirea site-ului, cat şi pentru subiectele pe care sa le abordam pe Blog!

  2. Busuioc Daniel spune:

    Va ocupati doar de vatamari grave?

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna seara domnule Daniel,
      Ne ocupăm atât de despăgubiri pentru vătămări corporale grave, cât şi de despăgubiri în caz de deces, urmare a unui accident rutier!

  3. TUDOR IULIAN spune:

    In luna iunie a acestui an am avut un accident. Stand la o trecere de pietoni regulamentar, am fost lovit in spate de un alt autoturism.De atunci dosarul meu de daune nu este rezolvat, motivandu /se mereu ca nu se gaseste piesa. Dosarul e facut la ASTRA, iar masina e la Skoda. in prima faza, undeva prin august, directorul ASTRA a refuzat sa plateasca, motivand ca piesa este foarte scumpa. Acum nu ne da nimeni nici un raspuns, fiind amanati mereu. va rog ajutati ma sa pot rezolva situatia. Mentionez ca eu continui sa platesc rate pentru masina si nu ma folosesc de ea. va rog, imi este foarte urgent. Multumesc.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Bună ziua,

      Paşii pe care trebuie să-i faceţi i-am explicat şi soţiei dumneavoastră!

      Dacă este pe RCA, cereţi service-ului un deviz estimativ de reparaţie în program AUDATEX şi formulaţi cerere de despăgubire pe care o înregistraţi la sediul sucursalei Asigurătorului RCA.

      Service-ul are obligaţia de reparaţie,iar Asigurătorul RCA pe aceea de despăgubire chiar şi în avans dacă valoarea prejudiciului este certă.

      Citiți articolele: Paşi de urmat în caz de accident minor 1, 2, 3, și Dauna totala din accident

  4. Tudor Iulian spune:

    Buna seara domnule Artur,

    Va multumesc in primul rand pentru consilierea on line pe care mi ati acordat-o.
    Am fost la service, unde imi este masina si am cerut un deviz estimativ in sistem (program) AUDATEX. Doamna de acolo a afirmat ca nu poate sa imi dea pana la finalizarea masinii, atunci va putea sa imi dea un asemenea exemplar, motivand ca in cazul in care mi ar da acum nu ar fi un deviz real.Va intreb, ce pot sa fac in continuare. Pe perioada aceasta de 6 luni in care nu mi am putut folosi masina, cum pot eu sa primesc despaguriri, si daca pot face lucrul acesta si dupa finalizarea reparatiei masinii.
    Va multumesc anticipat.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna dimineața domnule Iulian,

      Să te ferească Dumnezeu de funcționarii obtuzi şi încurcă lume.

      Ba da, poate să vă întocmească devizul de reparație, pe baza pagubelor (avariilor) consemnate în Procesul Verbal de constatare (Nota de constatare) a daunelor emis de Asigurătorul RCA.

      Pentru a primi despăgubirea de la Asigurător, regula este ca prejudiciul trebuie sa fie cert (prețul înscris în devizul de reparație)şi nereparat.
      Prejudiciul devine cert atunci când poate fi evaluat în bani. Conform Normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, dumneavoastră AVEŢI DREPTUL SĂ PRIMIȚI DESPĂGUBIREA ÎNAINTE DE EFECTUAREA REPARAȚIILOR.

      Duceți-vă la directorul sau şeful service-ului şi spuneţi-i că angajata lui nu vrea să va primească banii de reparație. După aceea explicați-i ce v-am spus.

      Cititi: Despăgubire victimă accident rutier – Prejudiciu cert şi nereparat …

      Artur Vutcovici

  5. Valeria spune:

    Buna seara! In anul 2006 am fost implicata intr-un accident de masina (fiind pasagera pe locul de dreapta), soldat cu moartea soferului si vatamarea corporala grava a mea. Am fost internata 2 luni de zile in spital, cu diagnosticul de sectiune completa a maduvei spinarii. In tot acest timp, mama mea a fost la firma de asigurari la care era asigurata masina si acolo i s-a spus ca nu se fac despagubiri pentru victime, pentru ca masina a avut doar RCA, nu CASCO. Va rog frumos sa imi spuneti daca acum este prea tarziu sa solicit despagubri. Dupa cum am precizat la inceput, accidentul a avut loc in anul 2006. Va multumesc anticipat! Astept raspuns.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Sărut mâna doamnă Valeria,

      Încă o data ni se confirmă că BOGATUL NEMILOSTIV NU DESPĂGUBEȘTE! Astfel, Asigurătorul se îmbogățește tot mai mult, iar victimele păgubite însărăcesc din ce în ce mai tare.

      Să le dea Dumnezeu după umanitatea de care dau dovadă!

      Dumneavoastră erați îndreptățită legal să primiți despăgubiri materiale și morale de la Asigurătorul RCA al decedatului, autor al accidentului, în calitate de pasager.

      În cazul dumneavoastră legea este nedreaptă. Termenul în interiorul căruia puteați să pretindeți despăgubiri era de trei ani din momentul cunoașterii autorului accidentului și a întinderii prejudiciului (în momentul în care diagnosticul rămâne definitiv sau starea de sănătate este consolidată). Acest termen s-a împlinit. Nu mai puteți face nimic acum.

      Reprezentantul Asigurătorului RCA a mințit cu nerușinare afirmând că nu aveați dreptul la despăgubire din RCA.

      Conștientizăm în ce situație medicală vă aflați.

      Cu toate acestea vrem să găsim o soluție pentru dumneavoastră.
      Vă rog să intrați pe formularul de contact și să detaliați situația. Vă rugam și un nume și un nr. de telefon de contact.

      Alături de dumneavoastră,
      Artur Vutcovici

      • Valeria spune:

        Buna ziua din nou! Ma scuzati ca va deranjez din nou, dar as dori sa stiu daca a-ti primit mesajul ce l-am trimis in formularul de contact. Va multumesc!

        • Artur VUTCOVICI spune:

          Sărut mâna,

          Am primit mesajul dumneavoastră.

          Va rugam sa ne trimiteţi documentele solicitate. Situaţia este foarte gravă, iar termenul de prescripţie trebuie să stabilim cu certitudine de când începe să curgă. Altfel spus, trebuie stabilit momentul când este consolidată starea de sănătate sau, când prejudiciul este cert .

          Alături de dumneavoastră,
          Artur Vutcovici

  6. lumi spune:

    buna ziua ,
    Va rog daca puteti sa ma indrumati.In 2009 cineva mi-a lovit masina in parcare ;asigurarea nu a vrut sa plateasca ;i-am dat in judecata (cei de la BCR);am castigat ….
    La dosar am pus un antecontract cu o persoana care a venit sa imi cumpere masina si ma obligam sa o repar in max.o luna stiind ca imi primesc banii de la asigurare.Nu am putut face masina si a trebuit sa platesc 500 euro .Cand am primit sentinta judecatoare spune ca nu se incadreaza in prevederiile legale care reglementeaza riscurile acoperite,asa ca va fi respinsa ca neintemeiata .
    Am citit si eu Ordinul 5/2010 RCA si nu am gasit nimic in care sa ii dea dreptate presedintei care a dat aceasta sentinta.
    Ma puteti indruma va rog daca sa fac recurs ptr cei 500 euro ?va multumesc mult .Luminita

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Bună seara,

      Asigurătorul nu despăgubește tipul de risc enunțat de dumneavoastră.

      Instanța în mod corect s-a pronunțat.

      Alături de victime,
      Artur Vutcovici

  7. aurel spune:

    Domnule A. Vutcovici,
    Va multumesc mai intii ca ati pus la punct acest sistem de consultare. Este deosebit de util. Avind aceasta posibilitate va solicit sfatul in tr-o problema.
    In 31 august 2011 am fost implicat intr-un accident usor in parcarea METRO Baneasa. Pe scurt: Coducind auto Rnault Megane proprietate personala pe una din aleile parcarii magazinului METRO Baneasa, am mers in spatele unui autoturism Suzuchi. La un moment dat autoturismul din fata a oprit si am oprit si eu in spatele lui la 2-3 metri pozitionat lateral dreapta fata de acesta. Datorita lipsei de reactie a conducatorului autoturismului din fata, cu intentia de a il depasi prin partea dreapta, in stationare, am avut rotile fata bracate spre dreapta. Conducatorul auto din fata a mers inapoi lovindu-ma in roata fata, avariindu-mi roata fata, directia si zgiriindu-mi aripa fata si cele 2 usi dreapta. Desi conducatoarea auto Suzuchi a dorit intelegerea amiabila, eu am solicitat si am mers impreuna la politie unde s-au dat declaratiile si s-a intocmit PV. S-a consemnat vinovatia conducatorului auto Suzuchi (cel care a mers inapoi), s-a aplicat amenda. Problema este ca la scrierea declaratiilor conducatorul auto Suzuchi, nu si-a recunoscut vinovatia in accident, desi anterior dorea intelegere amiabila, si desi nu a contestat PV dupa aceea. Autoturismul Suzuchi a fost asigurat la EUROINS.
    Am deschis dosarul de reparatie la Euroins, am mers la o unitate service agreata de Euroins. La intocmirea dosarului am semnat un angajament ca voi suporta cheltuielile reparatiei daca dupa analiza evenimentului de la asigurator se constata nevinovatia asiguratului lor.
    In acest moment autoturismul propriu este reparat partial (directia), raminind in analiza vopsirea. Am fost aminat 90 de zile pentru analiza dosarului de catre asigurator, iar dupa expirarea acelui termen am fost anuntat de service ca asiguratorul EUROINS nu vrea sa mai faca plata niciunei despagubiri, (cea efectuata si cele in discutie). Despre neacordarea despagubirilor am fost informat de unitatea service nu de asigurator (nu am un raspuns oficial de refuz a despagubirilor). Deoarece nu stiu daca exista un termen de la comunicarea deciziei lor pentru atacarea in instanta va contactez acum inainte de a solicita oficial decizia EUROINS in dosarul meu.
    Doresc actionarea in instanta a siguratorului EUROINS pentru plata reparatiilor.
    In acest sens va rog sa imi comunicati urmatoarele informatii:
    care sunt pasii de urmat pentru acttionarea in instanta a asiguratorului EUROINS si ce documente sunt necesare?
    credeti ca se poate rezolva favorabil aceasta cauza?
    care este termenul de timp pe care il estimati dumneavoastra ca se va solutiona aceasta cauza?
    care sunt cuantumul cheltuielilor mele pe care le estimati dumneavoastra pentru acest proces?
    astfel de cazuri sunt in sfera activitatii dumneavoastra, si daca da care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez.
    Cu multumiri,
    Aurel

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Bună ziua domnule Aurel,

      În situația prezentata de dumneavoastră, dacă celălalt conducător auto nu-și recunoaște vinovăția, cade în sarcina dumneavoastră să probați, argumentați și să demonstrați vinovăția acestuia în producerea accidentului. Este foarte greu dacă nu aveți martori.

      Pe de altă parte, dacă presupusul vinovat nu a făcut plângere împotriva procesului verbal de contravenție în termen de 15 zile, acest act administrativ își produce toate efectele juridice.

      Vă recomand să reclamați siruația prezentată Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor care are atribuții de reglementare, control … și de a lua măsuri în urma reclamațiior făcute de păgubiți.

      Acționarea în instanță a asiguratorului necesită o procedură prealabilă îndeplinită pentru a evita prematuritatea introduceriia acțiunii.

      Procedura judecătorească poate dura 1 an. Cheltuielile de judecată sunt compuse din taxa judiciară de timbru (la valoarea pretinsă), timbru judiciar, onorariu avocat,expert, executor judecătoresc …

      Obiectul nostru de activitate cuprinde în acest moment doar despăgubirile victimelor accidentelor rutiere vătămate grav sau familiilor persoanelor decedate ca urmare a unui accident auto. Accesoriu acestor despăgubiri, le obținem clienților amintiți și despăgubirile materiale cu reparațiile vehiculului avariat parțial sau total.

      Ne pare rău că în acest moment, politica firmei noastre, volumul de muncă pe care-l avem și resursele de care dispunem, ne împiedică să vă ajutăm mai mult.

      Citiți: Pași de urmat în caz de accident minor 1 , 2 , 3

      Mulțumim pentru aprecierile frumoase!

      O zi frumoasă,
      Artur Vutcovici

  8. aurel spune:

    Domnule Artur Vutcovici,

    Multumesc mult. Ma inclin in fata dumneavoastra pentru ceea ce faceti si cum faceti. Mi-ar face o deosebita placere sa va cunosc.
    Cu deosebita consideratie,
    Aurel Alecu

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Ne bucuram cand putem fi de folos oamenilor si cu atat mai mult cu cat acestia apreciaza ceea ce facem pentru ei!

  9. aurel spune:

    Domnule A. Vutcovici,
    Analizind mai atent raspunsul dumneavoastra si analizind Ordinele 5/2010 si 14/2011 ale CSA s-au nascut citeva intrebari. Sunt constient ca fac abuz de bunavointa dumneavoastra, dar va mai solicit citeva lamuriri (daca se poate).
    Evenimentul s-a produs in 31 august 2011, iar avizarea (deschiderea dosarului) s-a facut in 9 septembrie, data la care EUROINSul m-a anuntat in scris ca face cercetarea proprie a accidentului.
    Intrebarile mele sunt urmatoarele:
    1) care reglementari se aplica in cazul meu? Ordinul 5/2010, sau ordinul 14 din 2011?
    2)in ambele ordine la articolul 36 se precizeaza ca daca in remen de 3 luni de la avizarea producerii accidentului (termen expirat) „asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii”.
    Aceste prevederi ma scutesc de alte demersuri mai greoaie in a ataca in instanta decizia lor de neplata a prejudiciilor?
    3) daca raspunsul la intrebarea 2 este NU, din primele doua paragrafe ale mesajului dumneavoastra inteleg bine faptul ca daca nu s-a contestat PV incheiat de politie in 15 zile, acesta devine valid si incontestabil si acesta ma scuteste pe mine de necesitatea probarii vinovatiei celeilalte parti din accident. Inteleg bine si compolet aceste aspecte?

    Cu deosebita consideratie,
    Aurel Alecu

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Daca citeați cu atenție Ordinul 5/2010, observati ca acesta se aplica în cazul dumneavoastră.

      Un act normativ, cu putere de lege, își produce efectele juridice la data prevăzută expres în corpul reglementarii respective și/sau dupa apariția în Monitorul Oficial.

      ORDINUL Nr. 5 din 17 mai 2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
      ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
      ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 344 din 25 mai 2010

      Art. 1. – (1) Incepând cu data publicării prezentului ordin se pun în aplicare Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

      (2) Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

      (3) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 21/2009 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 27 noiembrie 2009, cu modificările ulterioare, precum şi Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 2/2010 pentru modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 21/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 24 februarie 2010.

  10. Meli spune:

    Buna ziua,sunt victima unui accident din luna decembrie.Am fost lovita pe trecerea de pietoni,m-am ales cu fractura de femur,am fost operata,inca stau in pat,nu am voie sa calc pe picior.Soferul are asigurare RCA,i-am sunat eu si cei de la asigurare mi-au cerut sa trimit niste acte inclusiv proces verbal de constatare,certificat medico-legal.Am vorbit si cu medicul si cu politia si mi-au spus ca firma de asigurare trebuie sa ia legatura cu ei,nicidecum eu sa le trimit acte care se afla la dosar .Mentionez ca dosarul se afla la cercetari penale.Asigurarea mi-a cerut si o cerere cu pretentiile pe care le am,dar eu nu i-am mai sunat.Daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat si as dori sa stiu ce tarife aveti(aprox) pentru ca sunt din alt oras.Va multumesc anticipat.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Bună ziua doamna Meli,

      Intr-un termen de 30 de zile de la data producerii accidentului aveti dreptul sa vi se elibereze un Certificat medico-legal. Mergeși la Serviciul (Institutul) de Medicină Legală de pe raza teritoriala a producerii accidentului cu toate documentele medicale pe care le aveți. Medicul legist va v-a consulata și pe baza documentelor medicale și a consultului va elibera un Certificat mdico-legal.

      Va rog intrați pe formularul de CONTACT existent pe siteul nostru și sa detaliați: cauzale și împrejurările (circumstanțele) producerii accidentului, data, locul, vehiculul implicat, autorul accientului, urmările accidentului, diagnosticul medicilor, dacă ați suferit intervenții chirurgicale, (material de osteosinteză) tijă cu câte șuruburi, starea de sănătate actuală … pentru a ne putea forma o imagine a situației concrete.

      Până nu ne contactați nu mai întreprindeți nimic pentru că există tot felul de capcane. Gandiți-vă ca Asigurătorul RCA al vinovatului este cel care trebuie să vă despăgubească. Cu cât? Aceasta este întrebarea la care împreună vom găsi răspunsul.

      Datele furnizate de dumneavoastră vor avea caracter confidențial și nu vor putea fi folosite în nici un fel fără acordul scris al dumneavoastră.

      Artur Vutcovici

  11. gabi spune:

    Buna ziua.
    Spuneti-mi va rog daca va ocupati si de cazuri din alte judete decat Cluj?
    Va multumesc.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna seara doamna Gabi,
      Da. Avem de lucru in aproape toata tara.
      Alaturi de victime,
      Artur Vutcovici

  12. loredana spune:

    Buna ziua ,in 2008 am fost victima unui accident rutier petrecut in Franta ne intorceam in Romania cu un microbuz ,eu fiind pasager dreapta fata iar sotul fiind pasager in spate .Dupa 3 ani a inceput procesul …, am primit o sentinta favorabila , la Judecatoria … sentinta fii urmatoarea:
    Solutie: Condamnă pe inculpatul S.A.L, , pentru comiterea infracţiunilor de: – vătămare corporală din culpă, prev.de art.184 al.1, 3 C.penal, cu aplicarea art.320 ind.1 C.pr.penală, la 1 an închisoare. – vătămare corporală din culpă, prev.de art.184 al.2, 4 C.penal (după schimbarea încadrării juridice a faptei, în temeiul art.334 C.pr.penală, din infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prev.de art.184 al.1, 3 C.penal), cu aplicarea art.320 ind.1 C.pr.penală, la 2 ani închisoare. În temeiul art.33 lit.b, 34 lit.b C.penal contopeşte pedepsele de mai sus, inculpatul urmând să execute rezultanta de 2 ani închisoare. În baza art. 81, 82 C.penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 4 ani şi atrage atenţia inculpatului asupra disp.art.83 C.penal, cu privire la condiţiile revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei. Cu aplicarea art.71, rap.la art.64 al.1 lit.a, teza II C.penal, privind pedepsele accesorii. În baza 14 C.pr.penală, art.998 C.civil obligă inculpatul la despăgubiri civile, după cum urmează: – contravaloarea în lei la data executării a sumei de 250… euro, cu titlu de daune morale pentru partea civilă M.L.C. ; – 134 lei şi 71,32 euro, cu titlu de daune materiale aceleiaşi părţi civile; – contravaloarea în lei la data executării a sumei de 30… euro cu titlu de daune morale părţii civile M.C. cu acelaşi domiciliu. Constată că, în cauză, Centrul Spitalicesc …, …, nu a formulat pretenţii. Constată că, în cauză, A … Asigurări SA, cu sediul în Bucureşti, …, are calitate de asigurător, prezenta sentinţă fiindu-i opozabilă. Conform disp.art.191 al.1 C.pr.penală obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu părţile civile şi asigurătorul şi de la comunicare cu restul părţilor. Pronunţată în şedinţa publică din 09 decembrie 2011.
    Atat asiguratorul A cat si inculpatul … cat si noi partile vatamate eu M L C si sotul M C am declarat recurs ,recurs ce a avut loc pe data de … la Curtea de apel … ,solutia fiind urmatoarea
    Solutie: admite recursurile declarate şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare.
    precizez faptul ca am fost internata timp de 3 sapt in FRanta ,am avut coloana rupta in doua locuri,toate coastele fracturate si plamanul zdrobit precum si numeroase complicatii ulterioare,spitalizarea costand suma de 70.450 de euro,am primit un aviz de incetare a muncii pt 3 luni din partea Spitalului din Franta ,un certificat medicolegal eliberat de Iml Baia Mare de 35-40 de zile iar in completarea certificatului medical inca 85-90 de zile ,deoarece dupa cum rezulta din actele medicale urmeaza sa fiu supusa din nou unei interventii chirurgicale.Deasemenea instanta de fond a retinut si faptul ca la dosar exista un act din partea societatii … cu o rezerva de 300… de euro pe numele meu ,noi am deschis dosar de daune la A … inca din 2009 ,unde am depus absolut toate actele necesare si toate daunele materiale dar am fost tratati cu multa indiferenta ,fapt pt care am declarat recurs deoarece in fata instantei de fond cei de la asigurari nu au depus daunele materiale !(Daunele materiale le-am redepus in fata Instantei de Apel )Deocamdata nu cunoastem Motivarea curtii de apel cel mai probabil o vom afla in 2 sapt ,dar am dori sa schimbam avocatul si strategia ,suntem descurajati si foarte revoltati am dori sa cunoastem si parerea dvoastra ,… ,noi am scris la diverse Institutii din tara ,precizez ca am luat dosarul de la avocatul de aici ,avem in posesie absolut toate actele necesare pentru mai multe detalii va stam la dispozitie,Va rog daca se poate sa imi dati o adresa de mail pentru a va putea trimite actele si pozele de la accident .
    Cu multumiri
    LOREDANA

  13. POPA GEORGIANA spune:

    Buna ziua,
    Am fost implicata intr-un accident auto in data de 21.02.2012. Soferul care conducea celalalt autoturism a fost gasit vinovat la politie si i-a fost retinut permisul de conducere pentru 3 luni. In acest caz el nu a vrut sa semneze procesul verbal de la politie si in data de 07.03.2012 a depus contestatie la procesul verbal. El are RCA la [] si intre timp am deschis dosarul de dauna la [], dar mi-au zis sa nu duc masina la service pe motiv ca daca celalalt conducator auto depunde contestatie eu nu mai sunt despagubita prin RCA.Imi este teama sa duc masina la service, daca nu vor plati dauna, dupa cum m-a asigurat domnul care mi-a facut constatare si a deschis dosarul de dauna. Am trimis o adresa scrisa la fima unde are rca [] in data de 03.03.2012, sa imi dea baza legala pentru care nu ma despagubesc, momentan nu am primit nici un raspuns.
    Ce solutie mai am sa repar masina, fara sa platesc reparatia din buzunarul meu.

    Va multumesc.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamnă Georgiana,
      În situaţia în care Instanţa de contencios administrativ menţine procesul verbal de contravenţie şi culpa exclusiva a celuilalt conducător auto, dumneavoastră vă veţi putea repara mașina pe poliţa RCA.
      Soluţionarea contestaţiei la Procesul-verbal de contravenţie se realizează în regim de urgenţă.
      Baza legală este aceea că efectele Procesului verbal de contravenţie sunt suspendate până la Hotărârea Instanţei de contencios administrativ competentă, pe raza teritorială a locului producerii accidentului.

      Alături de oamenii în suferință,
      Artur Vutcovici

  14. Ioana spune:

    Buna seara.Am o intrebare,daca ma puteti ajuta…Acum 2 ani matusa mea a fost omorata in timp ce traversa neregulamentar.Acum eu stiu ca ea a gresit,dar atat de mult incat sa moara?Nu cunosc detaliile dosarului in cercetare( e undeva la tara),dar presupun ca si soferul este vinovat sigur avea viteza pentru ca nu cred ca altfel dadea peste ea si o omora direct.Inainte sa angajam un avocat , as vrea sa stiu daca se mai poate face ceva,adica sa nu scoata tot „mortul ” singurul vinovat.Avem sanse sa fim despagubiti?Pentru ca in familia matusii mele au pierdut si un copil care a fost lovit fix pe trecerea de pietoni , dar asta acum 8ani….Multumesc frumos.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Ioana,
      Daca matusa dumneavoastra traversa nergulamentar si fara prioritate strada, iar conducatorului auto nu i se retine nici o incalcare legala ex. viteza peste limita legala admisa …, este culpa exclusiva a matusii dumneavoastra si conducatorul auto poate cere despagubiri pentru avariile cauzate masinii.
      Situatia se schimba can conducatorul auto a incalcat o norma legala, atunci va fi o culpa comuna.
      Alaturi de victime,
      Artur Vutcovici

  15. Claudia spune:

    Buna seara.
    Am o problema la care respectuos va rog sa mi-o lamuriti.
    In data de 13.09.2006 sotul meu a accidentat cu camionul un alt camion stationat.
    S-a facut proces-verbal de contraventie, in care s-a constatat inverzirea fiolei cu 35% din aerul respirant, la care s-au stabilt si anumite daune. In decembrie 2006 s-a intocmit dosarul de dauna in care s-a precizat prejudiciul de 74000 lei, ulterior 80000(cu penalizari), care s-a trimis catre EUROINS in februarie 2007, impreuna cu OP-ul in care GRUPAMA a platit celui pagubit(casco), practic dovada platii.
    EUROINS nu a platit, iar in acest caz GRUPAMA l-a dat in judecata pe sotul meu(ca parat) si pe EUROINS pentru plata prejudiciului. In urma procesului, pe care l-am castigat, EUROINS a platit doar jumatate din prejudiciu, urmand ca dupa aceea EUROINS sa-l dea in judecata pe sotul meu pentru regres, iar probele din dosar fiind false(al altui accident,alt nume, alta localitate, alt prejudiciu)…. acest proces terminandu-se ca neavand calitate procesuala, nefiind sotul meu.
    In februarie 2012 EUROINS l-a dat din nou in judecata pe sotul meu, punand alt dosar de dauna(cealalta jumatate neachitata de ei), respectiv 36000 lei, avacata sotului meu invocand prescriptia de 2 ani de la data accidentului sau cel mai tarziu de cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca valuarea prejudiciului, care fiind cel mai tarziu in februarie 2007, cand li s-a trimis valuarea prejudiciului in dosarul de dauna.
    Instanta nu a luat in considerare prescriptia, iar acum se judeca.
    Intrebarea mea este :
    – de ce instanta nu a tinut cont de prescriptie, continuand procesul ?
    – de ce instanta nu a tinut cont de faptul ca acel dosar de dauna nu corespunde cu cel din 2007 de 74000 lei (iar actualul dosar de dauna este din 2010 de 36000 lei) ?
    – de ce, daca accidentul a fost produs in 2006 se mai pune problema unui proces, daca el ar putea fi prescris?
    – de ce EUROINS invoca art. 58, alin b, din legea 136/1995, daca fapta este contraventie si nu infractiune ( conf. procesului- verbal) ?
    Va rog respectuos un raspuns din partea dvs. ( in data de 28 martie 2012 am urmatorul termen)
    Ce pot sa fac in acest caz?
    Va multumesc

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Claudia,
      La data producerii accidentului era în vigoare Ordinul Comisie de supraveghare a asigurărilor nr. 3108/2004
      din 10/12/2004 pentru punerea în aplicare a Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de
      răspundere civila pentru pagube produse terților prin accidente de autovehicule și autorizarea asigurătorilor
      pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civila pentru pagube produse terților prin accidente de
      autovehicule.
      Limitele de despăgubire în ANUL 2006 sunt următoarele:

      Limitele maxime ale despagubirilor ce pot fi acordate de Asiguratorul RCA pentru prejudiciile cauzate în
      unul si acelasi accident de autovehicul, indiferent de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea
      accidentului, aplicabile asigurarilor obligatorii RCA a caror valabilitate începe în anul 2005 si în cazul
      accidentelor produse în anul calendaristic 2006 sunt urmatoarele:
      a) de la 1.000.000 lei pâna la maximum 4.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite, în
      caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000
      lei;
      b) pâna la 2.000.000.000 lei pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei indiferent de
      numarul persoanelor accidentate, în caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara
      caracter patrimonial.

      Asigurătorul CASCO a despăgubit pe asiguratul său pentru reparația integrala a prejudiciului produs. Din momentul în care a făcut plata, Asigurătorul CASCO se subrogă (înlocuiește) în drepturi pe păgubit și are un drept de regres împotriva autorului accidentului și/sau a asigurătorului RCA al acestuia.

      Prescripția de trei ani curge din momentul realizării plații de către Asigurătorul CASCO. Dacă în termen de trei ani de zile Asigurătorul CASCO a introdus acțiunea în regres, atunci nu se poate invoca tardivitatea introducerii acțiunii.

      Asigurătorul RCA are obligația să despăgubească persoana prejudiciata de asiguratul său, autor al accidentului, dacă acesta are o îmbibație alcoolică în sânge sub limita care reprezinta infracțiune (de 0,8 la mie).

      Art. 58. din Legea 136/1995 specifică la punctul b): – asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
      b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozițiile legale privind circulația pe drumurile publice ca infracțiuni săvârșite cu intenție, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracțiuni săvârșite cu intenție.

      Infracțiunea este fapta săvârșită cu vinovăție care produce un pericol social și care este prevăzută de legea penală (sau de alte legi speciale, în cazul de față Codul Rutier.
      În cazul de față, fapta (conducerea unui vehicul cu o îmbibație alcoolică peste limita legală admisă și sub limita care reprezintă infracțiune) nu este prevăzută de lege penală, pe cale de consecință nu este infracțiune. iar asigurarea RCA trebuie să despăgubească. Este o contravenție iar asigurarea RCA își produce toate efectele, în sensul că Asigurătorul RCA trebuie să despăgubească prejudiciul până la limita de 400.0000 Ron

      Asigurătorul RCA are obligația să despăgubească toate oalele sparte.

      Alături de oamenii în suferință,
      Artur Vutcovici

      • Claudia spune:

        Va multumesc din suflet pentru raspunsul dvs., mi-ati fost de mare ajutor…………….Dumnezeu sa va binecuvanteze……

  16. claudiu spune:

    buna ziua. In situatia in care un autoturism[ NR1](fara ITP valabil) este implicat intr-un accident rutier si vina exclusiva a producerii este a celuilalt autoturism[NR2] care are toate actele la zi . Ce se poate intimpla atunci cind [NR1] se adreseaza societatii de asigurari a autoturismului[NR2]. Va multumesc

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Claudiu,
      Asigurătorul RCA este obligat să despăgubească în situația prezentată de dumneavoastră.
      Alături de oamenii în suferință,
      Artur Vutcovici

  17. claudiu spune:

    va multumesc . Apreciez sincer ajutorul acordat si pentru timpul pe care il petreceti atunci cind raspundeti celor care mine

  18. Claudia spune:

    buna seara . cumnatul meu a murit in accident in Italia saptamana trecuta. El era pe bicicleta fara vesta si cu bicicleta nesemnalizata. La lovit o masina din spate pentru ca era sera pe la ora 21 si nu la vazut. Intrebare : este el de vina sau persona care conducea masina. Nu am inca prea multe detalii referitor daca consumase alcool el sau soferul , daca avea viteza masina.. etc , Curios e alta problema sora mea , nevasta mortului a fost ajutata de o firma care sa oferit sa ii de-a 2000 euro si sa ii duca mortul in Romania in speranta ca vor obtine 10 % din ce va obtine sora mea de la asigurari sau de la sofer caci va urma un proces in care sora mea si copii vor fi parte civila , un copil major si unul minor. Menzionez ca cumnatul meu avea un contract de munca de cateva ore . Daca mortul va fi gasit vinovat de accident si sora mea nu va primii nimic atunci de ce sa implicat aceasta firma sa o ajute . va trebui sa dea banii inapoi vazand ce mostenire a lasat mortul? adica casa lui.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Claudia,

      Probleme tehnice ne-au impiedicat sa va raspundem mai repede.
      Pentru a ne da seama a cui e culpa (vinovatia) trebuie sa cunoastem imprejurarile, cauzele, locul producerii accidentului precum si persoanele implicate.
      Firma respecativa a incheiat un contract cu sora dumneavoastra. Nu cunoastem obiectul contrectului, care sunt clauzele contractuale, drepturile si obligatiile partilor …
      Va rog sa intrati pe formularul de contact cu detalii.
      Alaturi de oamenii in suferinta,
      Artur Vutcovici

  19. COTEA MIOARA spune:

    apreciez foarte mult toate comentariile dumneavoastra, toate sfaturile de bine pe care le dati oamenilor aflati in necaz… sanatate si putere de munca in continuare…

  20. ioana spune:

    buna ziua.sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier in germania,acesta s-a produs cu distrugerea completa a masinii{propietate pers.}si cu accintarea foarte grava a unui pasager al masinii,acesta aflandu-se in coma indusa.mentionez ca accidentul a avut loc luni 14 aprilie 2012 in germania.masina nu este asigurata cu casco…decat cu rca….in acest caz ce se poate face??ce proceduri trebuie urmate pt a obtine despagubiri din partea firmei de asigurare…multumesc de raspuns..ioana.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna dimineata,
      Daca sotul dumneavoastra este autorul accidentului, prin polita Carte Verde va fi despagubita pesoana vatamata grav din autotutrismul pe care-l conducea sotul dumneavoastra, precum si prejudiciile produse celuilalt implicat in accident. In acest caz, veti suporta din buzunar costul reparatiilor pagubelor produse autoturismului dumneavoastra.
      Daca celalalt implicat in accident este vinovat de producerea accidentului, polita RCA a acestuia va despagubi atat autoturismul dumneavoastra cat si pe pasagerul accidentat grav.

      • ioana spune:

        multumesc frumos de raspunsul dat…..cauzele accidentului ar fi urmatoarel:sotul meu conducea,mergea in drum spre serviciu{lucreaza in constructii}era cu inca trei colegi in masina,deodata a simtit ca ceva nu este in regula cu el,pierzandu-si cunostinta pt cateva momente,in acest timp nenorocirea sa produs….unul dintre ei este foarte grav ranit,astazi este a zecea zi de coma{coma indusa de medici}si nu si-a revenit absolut deloc…mentionez ca cel ranit foarte grav nu purta centura de siguranta,masina fiind prevazuta cu aceasta{ocupa locul din spate cel ranit}….sotului ii este foarte teama de ce urma ar putea avea,mai ales fiind in alta tara,si necunoscand legile si limba germana …inca ceva..baiatul care v-am vorbit de el,avea asigurarea medicala,dar nu platita decat in momentul accidentului…..as vrea sa stiu daca se ia in consideratie asigurarea medicala,fiind platita imediat dupa accident…si ce urmari ar putea avea sotului fiindu-i teama de ce s-ar putea intampla…ce concesinte ar putea raspunde..va multumesc cu multa stima si respect…ioana!

  21. Darian spune:

    Buna ziua domnule Artur,in data de 30 septembrie anul trecut cand ma intorceam de la munca eram pasager pe locul din dreapta al unei dube,in Belgia unde lucram legal cu contract de munca.am observat cum la aproximativ 50 de metri masina care circula pe contrasens pierde controlul volanului trece de axa drumului si a lovit masina in care ma aflam frontal! a fost un moment foarte urat,nu doresc nimanui sa treaca printr-o astfel de experienta.de pe urma accidentului multumesc lui Dumnezeu am scapat doar cu unele fracturi in zona gleznei ale degetelor,diverse complicatii in ceea ce priveste tendoanele muschii articulatiile,2 luni am fost la pat cu piciorul in gips,apoi am continuat cu fizioterapia pana in acest moment. 8 luni de zile nu am fost capabil de munca! pe toata aceasta perioada firma de asigurari a persoanei responsabile de producerea accidentului mi-a platit concediul medical si unele cheltuieli de spitalizare deocamdata nu integral,in momentul producerii accidentului am fost singura victima nu mi sa luat declaratie de catre politie am fost dus direct la spital,iar declaratia a trebuit sa o dau abia in februarie! m-am simtit neindreptatit! trebuia sa depun declaratie impotriva celui vinovat? in acest moment asigurarea mi-a facut o propunere pt despagubiri morale de 2700 de e! in functie de veniturile din aceasta tara mi se pare ca e asa cum zic unii ca propunerea lor e praful de pe toba..am auzit de astfel de cazuri unde despagubirile erau mult mai mari! nu vreau sa fiu lacom,dar daca e dreptul meu atunci de ce nu..singurul motiv pentru care sutn in strainatate sunt banii! am procedat undeva gresit? trebuia sa depun candva o plangere impotriva vinovatului? sa cer o suma de bani si sa ne impacam amiabil? mi-e frica daca as mereg mai departe in instanta..costurile sunt mari interventia avocatilor este in jur de 100 de e pe ora! si nu stiu cat timp ar putea sa dureze astfel de proces?si daca ar fi sa il castig la ce suma as putea sa ma astept? ar merita efortul oare? stiu ca e vorba de un caz dintro alta tara dar as fi tare bucuros sa mai aflu o parere inainte de a accepta propunerea lor! va multumesc anticipat! o zi buna in continuare!

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Darian,
      Noi avem procese pe rol in Romania in urma unor accidente din diverse tari din UE.
      Propunerea de despagubire a asiguratorului de raspundere civila este una minora raportata la prejudiciul suferit si perioada lunga de convalescenta.
      Solicitati asiguratorului minim 10.000 euro cu titlu de daune morale prin formularea unei cereri de despagubire.

  22. iulian spune:

    Buna ziua-astazi circuland pe bulevard in oras ma-m lovit cu parbrizul de un papuc dacia cu cadrul din acela care cara termopane, ce avea deasupra doua profiluri de sase metri iesite in spatele papucului vreo 1,5metri nesemnalizate(deci eu am lovit cele doua profiluri de fier cu parbrizul)individul tocmai le scosese din magazin le legase sus si vroia sa plece la o lucrare sa le monteze.,papucul era parcat cu fata in bordura si cele doua fiare erau iesite in banda 1.individul a avut pretentia sa-i platesc cele doua profiluri pt a-mi da asigurarea.Specific ca nu am observat cele doua fiare datorita conditiilor meteo de dimineate in jurul orei8(ploaie abundenta).Cine a fost de via?Multumesc anticipat.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Iulian,
      La prima vedere dumneavoastra sunteti de vina pentru ca nu ati adaptat viteza la conditiile meteo.
      Pentru analiza completa trebuie vazut daca celalalt stationa intr-o zona in care nu opera indicatorul de oprire sau stationare interzisa, daca pute realiza transport agabaritic cu auto respectiv …

  23. iulian spune:

    Multumesc.

  24. Claudia spune:

    Buna ziua,
    In urma actiunii in instanta a EUROINS impotriva sotului meu(asigurat) la data de 31.01.2012, am constatat ca, dosarul de dauna este altul decat cel in baza caruia se bazeaza actiunea, si anume: actiune bazata pe un eveniment rutier produs la data de 13.09.2006 conform procesului -verbal de la aceea data, cu un numar de dosar de dauna avand suma de 74.100 lei……iar in actiune este introdus un alt nr. de dosar de dauna cu suma de 36.000 lei, avand ca data eveniment 29.04.2009, eveniment care nu exista, eu avand contract de vanzare-cumparare al autovehicolului vanzandu-l in anul 2007, deci nu avea cum sa produca vreun eveniment rutier cu acel autovehicol, mai mult, la data de 29.04.2009 data eveniment nu avea incheiat nici un fel de asigurare cu EUROINS, deci nici RCA.
    Mai mult, EUROINS a platit 36000 lei catre GROUPAMA, iar acum se intoarce cu regres in baza a ce am scris mai sus.
    Ceea ce nu inteleg este, in ce baza a platit EUROINS acesti bani, daca sotul meu nu avea incheiata o asigurare la acea data, si nu a produs evenimentul rutier, bazandu-se totusi pe procesul verbal din 2006.
    Mentionez ca EUROINS l-a mai chemat in judecata pe sotul meu pentru acelasi eveniment, aceeasi cauza, punand probele altui accident cu alt autor. Proces finalizat in favoarea sotului meu, ca nefiind cel din dosar.
    Va rog, daca se poate sa ma sfatuiti ce putem face in acest caz.
    Va multumesc anticipat…

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Claudia,
      Din cele relatate de dumneavoastra credem ca este o eroare materiala. La primul termen, instanta de judecata va elucida situatia.

  25. Darian spune:

    Buna seara,multumesc mult pentru raspuns,imi cer scuze ca a durat atat! intre timp in data de 1 iunie am inceput munca. ma simt destul de bine,dar este asa cum spuneti dvs 8 luni de zile a fost o perioada lunga si grea iar propunerea lor e minora,in plus din data de 23 aprilie pana in 31 mai nu au mai fost de acord sa ma plateasca si deocamdata nu mi-au achitat in totalitate toate cheltuielile de spitalizare! deci de 2 luni nu am mai vazut un euro, as putea sa cer ajutorul unui translator autorizat sa ma ajute sa intocmesc o cerere cu titlul de despagubire in locul propunerii care ei mi-au facut-o in care sa cer un minim de 10 mii de euro? fara sa se ajunga la proces? sa ne impacam pe baza acelei cereri? pentru ca desi stiu ca am dreptate si ar trebui sa merg mai departe nu am curajul sa incep un proces impotriva lor pentru ca avocatii au tarife foarte mari si axa fiind o firma de asigurare cu o repitatie mare cu avocati foarte buni banuiesc..ar dura mult pana la finalizarea dosarului. dar daca as putea sa fac o cerere cu titlul de despagubire si sa fie de acord fara sa mergem in instanta ar fi mult mai bine si as trece mai usor peste aceasta perioada! daca am inteles bine va rog sa imi raspundeti sa nu mai pierd vremea degeaba gandindu-ma la ce ar trebuit sa fac! sunt singur aici nu am cui sa cer sfatul,va multumesc din suflet pt raspuns! o seara placuta!

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Darian,
      Va rog sa intrati pe formularul de Contact si sa ne spuneti in ce stadiu se afla procesul penal, daca ati dat declaratie la politie sau la parchet prin care v-ati constituit parte civila in procesul penal. Aveti certificat medico-legal? Cate zile de ingrijiri medico-legale sunt certificate medico-legal? Care au fost demersurile pe care le-ati intreprins in relatia cu asiguratorul?
      In acest moment sunteti in Belgia, sau in Romania?
      Raspunsurile ne vor ajuta in analiza situatiei concrete a dumneavoastra, pentru a va putea ajuta.
      Alaturi de oamenii in suferinta,
      Artur Vutcovici

  26. ionut spune:

    buna ziua imi cer mii de scuze ,sunt disperat nu stiu ce sa mai fac in data de 12 06 2012 mergem pe dn 15 din piatra neamt si o batrana ,o baba de 79 de ani cu o rabla de dacie din 70 venea de pe un drum secundar fara sa se asigure si sa acorde prioritate de trecere ca avea stop………..a intrat in mine si m-a proiectat direct intr-un stalp…dauna ttala eu aveam masina personala marca bmw paguba se ridica la 7000 euro sunt disperat nu stiu ce sa mai fac…asiguratorii ma duc cu presu mereu ba da vina pe politie ca nu au raspuns de la ei ba politia da vina pe aigurator etc nu mai inteleg nimic ……..mentionz ca baba a fugit de la locul accidentului si am alergat-o pana am ajuns-o din urma i-am scos cheile din contact pana la venirea politiei….ajutati-ma va rog am ajuns fara masina fara nimic munca mea de 4 ani s-a dus intr-o secunda din cauza la o baba de 79 de ani soferita.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Ionut,
      Va intelegem revolta si disconfortul in urma pagubei suferite!
      Situatia este neplacuta dar nu disperata. Disperata este situatia multor clienti de-ai nostri vatamati corporal grav,care dupa un accident stau luni de zile la pat sau raman tinutiti la pat toata viata fiind incadrati in grad de handicap grav cu insotitor si incapacitate totala si pernabebta de munca. Singura vina a acestor oameni este aceea ca soarta le-a fost potrivnica. Dramatica este situatia copiilor care+si pierd parintii sau parintii care-si pierd copii intr+un accident rutier. DE ACESTE SITUATII GRAVE SI DRAMATICE NE OCUPAM NOI!
      Totusi, va vom intinde o mana de ajutor.
      Politia este obligata sa raspunda in termen de 30 zile la solicitarea asiguratorului privind circumstantele producerii accidentului, persoanele implicate, data, ora locul … Din adresa Politiei reiese culpa exclusiva a celei care nu a acordat prirotate, fapta ilicita a acesteia, existenta unui prejudiciu si legatura de cauyalitate intre fapta si prejudiciu.
      In mod evident, Asiguratorul rau platnic tergiversează plata despagubirii.
      Special pentru oamenii aflati in situatia dumneavoastra am scris urmatoarele articole ce au relevanta in speta: Pasi de urmat in cay de accident minor (1,2 si 3, Dauna totala auto …
      Intrati pe http://despagubiri-rca.ro/blog/

  27. ionut spune:

    mentionez ca in masina la mine mai eram cu o fetita de 4 ani si mama ei de 33 de ani,in dimineata cand s-a intamplat accidentul,barbatul doamnei de 33 de ani care era la mine in masina,a batut-o pe femeie si pe copilul ei de 4ani….dupa ce a fost batut . a venit la mine acasa cu tot cu copil si m-a rugat sa o duc la mama ei pe dn 15 roznov neamt,mi-a fost mila de copil si am acceptat..in drum spre mama ei s-a intamplat accidentul,in urma impactului cu baba care m-a aruncat in stalp…eu am sunat la politie si salvare ….mama fetitei mi-a spus sa nu mai sun ca este bine..eu nu am acceptat situatia si am sunat …..a venit salvarea si au mers la upu primiri urgente s-a stabilit tcm acut minor la amundoua…..bineinteles ca era de la bataia care i-a dat-o barbata-su dupa ce au mers la upu le-a obligat sa mearga la IML ele au refuzat si au fugit din spital pe motiv ca ranile se aratau ca ar fi de la bataie si nu de la accident,mentionez ca nu eu am fost vinovatul accidentului…s-a gandit ca ai face probleme sotului….nu vrea sa mearga la politie sa de-a declaratie despre accident ,nu vrea sa auca medico legal ca sa mearga dosarul complet la parchet,eu nu mai vorbesc cu ei pentru ca au fost niste nesimtiti dupa accident mi-au spus ca puteam sa-i omor sotia si i-am spus ca daca nu o duceam eu la mama ei sau daca nu o luam cu masina o omora el inaintea mea sa zica multumec ca nu are nimic si sunt in viata eu am ramas cu toata dauna de 7000 euro si m-am facut si dusman cu ei,fara sa vreau am zis ca fac un bine si am facut rau mie si familiei mele……….asigurarea nu ma despagubeste pe motiv ca trebuie sa vina dosarul de la politie,am mers la politie si imi spune ca asteapta de la asigurator etc……nu mai inteleg nimic ..ba imi spune de la politie ca asteapta medico legal de la fata si fiica ei de 4 ani si nu poate sa dea dosarul mai departe …………fetele nici nu au medico legal,nu vor sa fie audiate si din cauza ei nu ma despagubeste pe mine nu stiu ce sa fac ca eu cu fetele nu mai vorbesc din cauza ca sotul ei mi-a amenintat familia……..va rog sa-mi raspundeti cum pot face sa-mi iau banii de pe rca asirom mai repede ca nu am masina si sunt disperat am avut dauna totala nu pot face nimic cu masina,nici de reparat nu e buna

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Dupa ce aveti un deviz de reparatie si ati formulat cererea de despagubire adrsata asiguratorului si totusi asiguratorul nu va despagubeste, reclamati situatia la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care este obligata sa ia masuri si sa va raspunda in termen de 30 zile.
      Se deschid dosare de daune separate pentru vatamari corporale si pentru pagube materiale, respectiva avarii auto. Deci, nici in situatia in care asiguratorul se prevalează de faptul ca exista victime nu are motiv sa va amane plata despagubirii.

  28. ionut spune:

    am inteles ca politia poate trimite scris catre spital ,,,..sa vada cu ce externare au iesit fetele,dupa aia sa trimita si catre iml asta ar dura enorm pana trimite pana primeste pana merge in parchet pana da raspus parchetul pana primeste asiguratorul raspunsul si pana se fac calculele si asa mai departe pana iti ei banii poate dura enorm,,,,invatati-ma va rog ce pot face sa-mi recuperez dauan cat mai curand posibil sau daca se poate sa ma reprezentati dumneavoastra contra cost ca m-am saturat de hotii astea care iau bani pe rca degeaba nu fac nimic doar incaseaza .

    • Artur VUTCOVICI spune:

      V+am raspuns la aceste intrebari in articolele amintite si in raspunsurile anterioare.

  29. ionut spune:

    spuneti-mi va rog daca trebuie sa-mi iau un avocat si cu cine sa fac razboi mai exact cu firma de asigurari sau cu politia ca nu isi face datoria…….daca sunteti in cunostinta de cauza si cunoasteti in piatra neamt vreun avocat bun si sa nu fie corupt platesc oricat ca la noi sunt toti corupti rar sa gasesti un avocat bun toti sunt mana in mana daca aveti pe cineva din piatra dati-mi va rog un nr de telefon sau daca se poate cu dumneavoastra mai bine VA MULTUMESC astept raspuns MII DE scuze

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Nici noua nu ne place sa lucram pe zona Moldovei. Nu cunoastem avocati specializati in Piatra Neamt.
      Dar nu cred ca aveti nevoie de unul daca cititi articolele si comentariile de pe acest site. Oricum, procedura judiciara este lunga si relativ anevoioasa.
      Urmati procedura extrajudiciara indicata in Dauna totala auto si in raspunsurile furnizate anterior, atat dumneavoastra, cat si altor oameni aflati in situatia dumneavoastra.

  30. vasile spune:

    Buna ziua,
    Ma bucur sa vad ca cineva se ocupa si de cazurile victimelor din accidentele rutiere. Sa speram ca acest gen de persoane vor reusi sa schimbe tara asta in bine !!!
    Am si eu o intrebare pentru Dvs.:
    am fost si eu victima unui accident in 2011( Pasager dreapta) ca urmare am avut piciorul rupt si am fost operat (am si tija metalica in picior).Costurile s-au ridicat aproximativ la 3000lei+atentii la medic.
    vinovatul mi-a oferit 2000 euro despagubire, dar inca nu i-am dat raspuns, motivand ca trebuie sa consult si eu un avocat.
    Dat fiind ca eu nu purtam centura , care e sfatul dvs.???
    Cu ce suma m-ar despagubi asiguratorul merita sa trec prin procese vreo 2-3 ani sau sa accept oferta soferului cu care eram in masina???

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Vasile,
      In opinia noastră, dumneavoastră ați suferit o vătămare corporala grava din culpa.
      In termen de 30 zile trebuia sa va scoateți certificat medico-legal care sa ateste nr. de zile de îngrijiri medicale.
      Nu ati pomenit nimic de acest certificat și nici de nr. de zile de îngrijiri medicale. Cel puțin 3-4 luni dumneavoastră nu ați putut lucra.
      Solicitați Parchetului si politiei o expertiza medico-legală.
      Ne purtarea centurii de siguranță nu înlătură nici răspunderea civila delictuală a autorului accidentului (care-l obliga la despăgubire), nici răspunderea penala a acestuia,care are ca obiect condamnarea la 3-7 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei și măsura administrativa a anularii permisului de conducere cu posibilitatea de a da examen pentru obținerea unui nou permis de conducere după minim un an).
      Nepurtarea centurii de siguranță este invocata de Asigurători pentru a plăti mai putin.

      2000 euro constituie o despăgubire derizorie care nu va acoperă decît cheltuielile efectuate și eventual diferența dintre veniturile salariale și veniturile pe perioada concediului medical, asa numitele venituri nerealizate.

      Merita sa fiți despagubit integral de asigurătorul RCA al autorului accidentului, sau de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii în cazul în care autorul accidentului nu era asigurat printr-o poliță de asigurare RCA, pentru prejudiciul material si moral suferit.

  31. vasile spune:

    Am uitat sa va zic , am certificatul medico legal 91 de zile. Dar am inteles ca la o expertiza aceste zile mai scad(de obicei, eu avand piciorul rupt a 2-a oara). Si in plus lucrez in paza si protectie , unde in instructajul postului zice ca trebuie sa urmaresc ca totul sa fie conform Legii circulatiei si semnez zilnic un asemenea instructaj. Din cate ma gandesc acest lucru ma dezavantajeaza si pot fi atacat ca nu mi-am indeplinit atributiile de serviciu.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Vasile,
      Certificatul medico-legal este mijlocul de proba concludent ca ati syferit o vatamare grava din culpa in calitate de pasager al auto care a produs accidentul.
      Nu are nici o treba instructajul postului cu faptul ca dumneavoastra aveti un drept de despagubire a prejudiciului material si moral suferit.
      Accidentul producandu-se in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, dumneavoastra ati suferit si un accident de munca, care este cercetat si de Inspectoratul Teritorial de munca, dar nu veti suferi nici o sanctiune pentru faptul ca nu ati purtat centura de siguranta. Faptul ca nu ati purtat centura de siguranta nu are nici un fel de relevanta in producerea accidentului, poate fi luat in considerare in ceea ce priveste intinderea prejudiciului suferit de dumneavoastra. Avem multe cauze similare cu a dumneavoastra.

  32. vasile spune:

    Si inca o intrebare a-si mai avea.
    pot avea pretentii doar de la asigurator??? si nu de la colegul meu de servici???
    poate asa am putea evita atributiile de serviciu???

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Vasile,
      Dumneavoastra puteti formula pretentii de despagubire impotriva autorului accidentului, in procesul penal prin constituire de parte civila, sau printr-o actiune in pretentii indrepata impotriva asiguratorului de raspundere civila a autorului accidentului, cu respaectarea procedurii prealabile.
      Vom analiza posibilitatea preluarii cazului dumneavoastra.

  33. Dragos spune:

    Am avut un accident soldat cu o victima in luna august 2011
    Imediat cealata parte mi-a solicitat intocmirea actelor pentru reparatia autoturismului sau care a fost acceptata.
    In urma accidentului mi-a fost intocmit dosar de urmarire penala pentru vatamare grava corporala din cupla (victima are mai mult 60 zile de ingrijiri medicale).
    Intrebarea mea este cand si cum trebuie sa deschid dosarul de daune intrucat pana in acest moment dosarul meu nu a depasit faza de cercetare a politiei si nici nu mi-a fost comunicata stabilirea vre-unei vinovatii sau incheierea dosarului de cercetare
    Ma puteti ajuta cu vre-o informatie in acest sens?

    Va multumesc pentru sprijinul acordat

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Dragos,
      Dumneavoastra nu trebuie sa intocmiti dosarul de dauna. Puteti sa avizati asiguratorulRCA privind accidentul produs si prejudiciul creat victimei.
      Formularea cererea de despagubire este obligatia victimei care pretinde acest drept pentru prejudiciul suferit.

  34. vasile spune:

    Sincer nu a-si vrea pretentii de la colegul meu , suntem colegi si din asta ne castigam painea. Puteam fi si eu la volan la acea interventie, cred ca si ptr mine era greu sa ii dau aia 2000 de euro.
    Chiar de aceea va intreb daca se poate ataca doar asiguratorul, caci daca imi atac colegul atunci el va incerca sa se apere in orice mod.
    Daca aveti cumva filiala in Ludus ,va rog lasati-mi datele ca sa ii contactez pe colegii dvs. si sa le prezint cazul exact , pentru ca si accidentul sa petrecut in conditii neclare.
    Va multumesc anticipat.

  35. Ioan spune:

    Buna ziua,
    Va prezint o speta petrecuta in oct.2008 si astept sfatul dvst.
    In luna oct.2008,am circulat cu autoturismul pe banda de linga axa drumului,la apropierea de un semafor,am semnalizat dreapta si dupa ce m-am asigurat am schmbat banda de mers,banda de linga bordura la acea data era plina de gropi si am ramas linga linia discontinua,din cauza gropilorpeste bordura s-a mai format o a treia banda cu rotile masinilor dincolo de bordura pentru masinile care vroiau sa faca stinga deoarece era un semafor cu verde intermitent pentru cei care virau stinga.imediat dupa ce am trecut pe banda de linga bordura am fost izbit lateral de un autoturism care nu era nicaieri cand m-am asigurat ,am dedus ulterior cand am coborat din masina ca a venit din stiga mea de la un peco si a vrut sa foloseasca asa zisa a treia banda pentru ca pentru dreapta era verde intrmitent,dar din cauza gropilor si cum a dat de bordura a pierdut controlul si m-a izbit lateral cu stinga fata a masinii lui.
    Dupa producerea accidentului l-am intrebat”de unde a ajuns acolo?”dar nu a putut sa raspunda.
    S-a anuntat Politia si a trebuit sa ne deplasam la biroul Pol. Rutiere,am incercat sa-i explic agentului cum sta treaba dar celalalt cond. auto care a venit la pol. dupa vreo 40 de minute deja avea lectia invatata si a declarat ca circula regulamentar pe banda de linga bordura i-ar eu l-am izbit lateral,am tot explicar agentului ca se vede ca nu este acrosata masina dar degeaba,am insistat sa vina la fata locului,a si venit,i-am explicat varianta mea si a spus ca este posibila si varianta mea,totusi a incheiat P.V de constatare unde m-a scos vinovat.
    La iesirea nevestei mele din sediul Politiei,celalalt cond. auto i-a spus acesteia razand ca “a fost cum am vrut eu”.
    Impreuna cu sotia ne-am deplasat la sediul Asirom unde am povestit inspectorului cele patite,iar dansul mi-a spus ca pot contesta P.V si sa nu semnez sa se repare autoturismul celuilalt pina nu se termina procesul.
    A inceput procesul in oct.2008,am observat ca sa intervenit in derularea procesului ca de fapt si la politie,el a fost chemet intervenient,am angajat avocat.Intre timp am dat anunt la ziar si am gasit un martor care m-a sunat si a declarat ca a vazut tot,la prima lui infatisare nu a fost de fata intervenienul si nu a fost audiat dar a declarat judecatorului ca a vazut totul.Dupa putin timp m-a contactat telefonic ca are mari probeme financiare si daca nu as putea sa-l ajut,eu nu am fost de acord,nu s-a mai prezentat la proces si a fost adus la trei luni la proces cu mandat,a declarat ca a avut probleme si ca nu-si mai aduce aminte faptele care cu trei luni inainte le-a declarat cu lux de amanunte.
    Intre timp adversarul meu ma dat in judecata pentru despagubiri,acolo am cerut suspendarea procesului pina la terminarea celuilalt.
    Mentionez ca masina mea s-a reparat prin CASCO.
    Dupa un proces ARANJAT si trei expertize platite de mine dar care se cotraziceau am pierdut procesul care m-a costat 5500lei plus cheltuielile celuilalt de 1850 lei(de judecata).Cand i-am dat banii l-am invitat la Asirom sa semnez pentru despagubire dar a raspuns ca nu vrea si ca deschide procesul celalalt ca mai are pretentii.
    Saptamina trecuta am primit o scrisoare de la o avocata care ma invitat sa ma prezint sa ne intelegem amiabil ca sa nu ma dea in judecata.M-am prezentat si mi-a adus la cunostinta ca clientul ei a trebuit sa inchirieze masina si ca trebuie sa-i achit in jur de 3000 de euro,in caz contrar ma da in judecata si ca pune sechestru si executor etc.
    Mentionez ca masina lui nu coasta cat are el acum pretentii.Am o pensie de boala de 480 lei,din cauza proceselor am facut un preifract.
    Va rog sa-mi scrieti ce pot sa fac in acest caz?
    Va multumesc.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Dumneavoastra daca aveati la data producerii accidentului o polita RCA nu trebuie sa platiti nimic.
      Asiguratorul RCA este obligat sa plateasca prejudiciile produse tertilor prin accidente de vehicule.
      Referitor la inchirierii masinii si la costurile aferente am mari indoieli. Avocata respectiva sa va prezinte contractul de inchiriere facturile si chitantele care insumate sa ajunga la 3000 euro. Mi se pare ca acea avocata joaca la cacealma si vrea sa va “mulga” de bani.
      Referitor la Hotararile si Deciziile instantelor de judecata nu ne pronuntam pentru ca nu avem calitatea.

  36. TEODOROVICI CATALINA spune:

    buna aseara! Am si eu o problema- in data de 01,03,2012 tatal meu a avut un accident grav . a necesitat 6 zile de spitalizare + 21 de zile ingrijiri la domiciliu.Recomandarile mentionate in Certificatului Medico-Legal nr.138/CML/12.03.2012, privind efectuarea :
    “- eximanarii IRM a coloanei cervicale evidentiaza dilatatie fusiforma de canal ependimar de 3 mm diametru axial maxim, intinsa de la C4 la T6, calibru maxim fiind la C7,
    – deborduri disco-osteofitice globale C3 – C4, C4-C5 ce ingusteaza canalul medular si mai ales gaurile de conjugare fara compresii radicale aparente,
    – usoara infundare a platourilor vertebrale superioare pe T1, T2, T2 ce asociaza edem la nivelul osului spongios adiacent, posibil de cauza traumatica prin hiperflexie – osteofite cerebrale anterioare C4, C5 si C6”.
    – Examen radiografie hemitorace drept (diagnostic suspiciune fisura C4 – C5 dreapta arc anterior)”
    concluziza din certificatil medico legal ar fi 4 zile nevoie de ingrijiri medicale.
    am urmatoarea neclaritate cum voi stii ce suma ar trebui platita tatalui meu de catre firma de asigurari in conditiile in care pe certificat s-au trecut doar 4 zile?dar spitalizarea de 20 milioane cine o achita? eu nu am bani? va multumesc

  37. Nicoleta spune:

    Doresc sa stiu daca aveti o solutie si pentru persoanele juridice , atunci cand paguba rezultata provine din incendierea autoturismului . In cazul meu banuiesc care este mana criminala , insa Politia m-a sfatuit sa-i las pe ei sa gaseasca autorul pt. ca daca nu voi avea dreptate s-ar putea sa le platesc daune pentru calomnie . Desi ei m-au sfatuit eu nu le-am urmat sfatul si am indicat persoana banuita de incendiere , al Passatului , savarsita in noaptea de 15/16.07.2012 , insa am mari indoieli de felul in care isi vor face treaba . Daca aveti un sfat si pentru mine va rog din suflet sa mi-l dati .
    Paguba estimativa se ridica la 4000 euro .
    Va multumesc ,
    Nicoleta

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Nicoleta,
      Riscurile de incendiu, de vandalism … sunt asigurate printr-un contract de asigurare CASCO.
      Daca vehiculul era asigurat CASCO nu exista nici un impediment pentru a fi despagubita.

  38. sorina iancovici spune:

    D-le VUTCOVICI vas ruga sa ma indrumati ce demersuri trebuie facute pentru a beneficia de daune morale cat si materiale fiind victima unui accident rutier lovita pe trecerea de pietoni, daca despagubirea poate fi ceruta prin asigurarea RCA sau este nevoie de un proces, care ar fi suma daunelor morale si materiale pe care o persoana (victima) ar putea sa ceara, tinand cont ca sunt angajata accidentul sa produs cu o jumatate de ora inainte de inceperea programului de lucru fapta sa incadrat ca accident de munca, avand spitalizarea 5 zile si concediul medical de 15 zile.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna ziua doamna Sorina,
      Dumneavoastra sunteti indreptatita la despagubire pentru prejudiciul suferit.
      Este foarte bine daca va scoateti un certificat medico-legal.
      Puteti formula o cerere de despagubire la asiguratorul RCA al vinovatului de producerea accidentului in care sa solicitati despagubiri materiale cu costurile medicamentelor, transportului, … diferenta de venit pe perioada concediior medicale si daune morale. Acesta este obligat sa va solicite in scris documentle de care are nevoie pentru instrumentarea dosarului. In corpul cererii de despagubire sa mentionati ca aceasta reprezinta si avizare de dauna. Sa convocati la conciliere directa asiguratorul pentru realizarea unei tranzactii negociate.
      In cazul in care asiguratorul RCA nu-si indeplineste obligatia de despagubire puteti sa-l actionati in instanta civila sau sa va constituiti parte civila in procesul penal.
      Ati formulat plangere penala impotriva autorului accidentului?
      Aveti un certificat medico-legal care sa certifica nr. de zile de ingrijiri medicale?
      Procedurile pe care le urmam noi sunt diferite functie de diversi factori pe care nu dorim sa-i facem public.

  39. bleoanca daniela spune:

    Buna seara,,in urma cu o luna si cateva zile,am suferit un accident rutier soldat cu vatamarea mea corporala grava.Eu circulam regulamentar pe un scuter,iar cineva m-a lovit din lateral .Am suferit printre altele o fractura de platou tibial fiind nevoie de 3 luni de aparat gipsat.Am scos certificat medico-legal acordandumi-se 70-80 de zile ingrijiri medicale daca nu survin complicatii.Am depus plingere la dosarul care i s-a intocmit vinovatului ,de catre politie.Daca eu m-as impaca cu el fara sa ajung in instanta ce suma pot pretinde,de la acestaca sa-mi retrag plingerea si totodata asiguratorul cu ce suma ar trebui sa ma despagubeasca?(ei deocamdata, adica asigurarea ,nu au spus nimic de modul lor de a ma despagubii)Oare daca ajung cu asiguratorul si cu persoana vinovata de accident,in instanta,acestia cu ce suma posibila ma pot despagubii?e mai buna varianta intelegerii cu acestia sau calea instantei?Multumesc,

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Buna ziua,
      Asiguratorul va poate despagubi printr-o tranzactie cu maxim 300-350 lei/zi de ingrijiri medicale.
      In instanta puteti obtine dublu cel putin, dar totul este relativ.

  40. Lapadatu Nicusor spune:

    Buna ziua, am fost implicat intr-un accident acum o luna. Mai exact am fost lovit din spate de o masina, dupa care am fost impins in cea din fata in timp ce eram oprit in coloana. In urma constatarii de catre cei de la firma la care persoana vinovata are RCA mi s-a comuncat ca autoturismul nu se mai repara fiind dauna totala. Am aflat ulterior ca in urma calculelor as fi indeptatit sa primesc de la firma respectiva de asigurari suma de 43.000 de lei. ( Am verificat personal conform art. dvs. privind dauna toatala calculul suma rezultata fiind cea de mai sus). In urma cu o saptamana am fost contactat de un alt reprezentant al acestei firme respective care mi-a propus ” suma de 21500 lei” exact jumatate din suma intreaga in genul ”sa ma gandesc, sa vorbesc cu familia, asa e bine, ca imi priemsc repede banii sa merg in concediu, sa ma gandesc, am nr. luid e telefon, sa il sun etc”. Va rog sa imi spuneti ce cai legale sunt pentru a putea sa imi recuperez banii conform calculelor in vigoare si normelor legale nu la mica intelegere (”ca la piata”!) cum am constatat ca am fost abordat de firma respectiva.
    Va multumesc aniticipat.

    • Lapadatu Nicusor spune:

      PS- constatarea la fata locului a fost facuta de catre Politia Rutiera

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Nicusor,
      Asigurătorul în felul în care procedează face economii pe spatele dumneavoastră.
      Trebuie sa cereți un deviz de reparație, in program AUDATEX de la un service auto autorizat pe marca respectiva auto ( cel mai bine de la service-ul reprezentantei auto).
      Programul AUDATEX este agreat de marea majoritate a Asigurătorilor. Prin acest program va va fi făcut devizul de reparaţie. Pe baza devizului de reparație formulati Cererea de despăgubire la valoarea certă din devizul de reparaţie pe care o inregistrati la asigurator impreuna cu devizul de reparatie. Pastrati copii dupa documente.
      Daca in termen de 10 zile nu va despagubeste, faceti reclamatie la Comisia de Suptaveghere a Asigurarilor care este obligata sa ia masuri si sa va raspunda intr-un termen de 30 zile.
      Daca nici asa nu rezolvati problema, nu mai aveti alta cale decat actionarea in instanta a Asiguratorului.

  41. Lapadatu Nicusor spune:

    Am inteles. Va multumesc frumos. O seara buna.

  42. bleoanca daniela spune:

    buna ziua,mai am si eu o intrebare,,am inteles ca daunele materiale,si corporale le suporta asiguratorul,dar daunele morale cum le pot obtine,de la cine si in ce mod,,,va multumesc,

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Doamna Daniela,
      Refritor la daunele morale v-am mai raspuns la un comentariu anterior.
      Asiguratoul RCA al autorului accidentului este obligat contractual sa va despagubesca pentru prejudiciul material si moral suferit (daune materiale si morale), in virtutea pricipiului repararii integrale a prejudiciului.
      Dumneavoastra puteti sa solicitati asiguratorului o anumita suma de bani cu titlu de dauna materiale si morale printr-o cerere de despagubire adresata acestuia. Asiguratorul este obligat sa va solicite documentele necesare intocmirii dosarului de daune. Solicitati in cererea de despagubire sa vi se comunice in scris ce documente sunt necesare solutionarii dosarului de daune. Convocat asiguratorul la conciliere directa pentru realizarea unei tranzactii. Daca asiguratorul nu-si indeplineste obligatia, reclamati situatia la Comisia de supraveghere a asigurarilor, obligata legal sa va raspunda in 30 zile si sa ia masuri impotriva asiguratorului.
      Daca aceasta procedura extrajudiciara nu da roade, puteti solutiona litigiul prin procesul penal prin constituirea de parte civila sau printr-o actiune civila separata (in pretentii) pntru dezdaunare.

  43. Chisca M. spune:

    As dori daca se poate niste informatii:
    – cum trebuie sa procedez pentru a solicita daune morale de la asigurator? Se pot solicita doar dupa finalizarea unui proces?? ( am certificat medico-legal ingrijiri medicale 12-14 zile ); care ar fin coantumul rezonabil ?;
    – accidentul s-a produs in 17 iulie 2012 – s-a constatat dauna totala – mi-a fost prezentata o oferta de despagubire pe care am refuzat-o din mai lulte motive – reprezentantul EUROINS nu a vrut sa imi dea un exemplar al ofertei pe motiv ca e un document intern :) cum pot sa il solicit pentru verificare ?

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Maricel,
      Nr. de zile de ingrijiri medicale atesta faptul ca ati suferit o vatamare corporala la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in termen de 60 zile de la cunoasterea autorului accidentului.
      Cititi Articolul: Dauna totala auto despagubiri-rca.ro/legislatie/discutii-despre-legi/dauna-totala-auto/ precum si raspunsurile la comentariile adresate noua.
      Asiguratorul este obligat sa va faca o propunere scrisa. De vorbe suntem satui cu totii. Propunerea de despagubire poate fi un document intern daca se despagubeste pe el insusi … ineptii ale daunasilor!!!
      Asiguratoul RCA al autorului accidentului este obligat contractual sa va despagubesca pentru prejudiciul material si moral suferit (daune materiale si morale), in virtutea pricipiului repararii integrale a prejudiciului.
      Dumneavoastra puteti sa solicitati asiguratorului o anumita suma de bani cu titlu de dauna materiale si morale printr-o cerere de despagubire adresata acestuia. Asiguratorul este obligat sa va solicite documentele necesare intocmirii dosarului de daune. Solicitati in cererea de despagubire sa vi se comunice in scris ce documente sunt necesare solutionarii dosarului de daune. Convocat asiguratorul la conciliere directa pentru realizarea unei tranzactii. Daca asiguratorul nu-si indeplineste obligatia, reclamati situatia la Comisia de supraveghere a asigurarilor, obligata legal sa va raspunda in 30 zile si sa ia masuri impotriva asiguratorului.
      Daca aceasta procedura extrajudiciara nu da roade, puteti solutiona litigiul prin procesul penal prin constituirea de parte civila sau printr-o actiune civila separata (in pretentii) pntru dezdaunare.

  44. Ionel P. spune:

    Astazi 03.09.2012 ma indreptam spre Municipiul Arad,la 10 Km de oras pe drumul Horia-Arad (un drum cu foarte multe gropi si denivelari)am dat intr-o groapa pierzand controlul volanului si padrunzand pe contra sens,din spate era angajat in depasire un alt participant la trafic,care vroiind sa evite coleziunea cu mine a virat brusc stanga rostogolinduse in sant.Din fericire soferul sa ales doar cu cateva zgarieturi,insa eu am sunat la 112,acestia intrebandu-ma daca sunt victime si ia-m zis ca nu,apoi ne-au trimis la politia de pe raza comunei de acolo ne-au zis ca trebuie doar amiabila intre noi doi. Ne-am deplasat la firma de asigurari la care eu sunt eu asigurat si am facut amiabila,ramanand ca peste doua zile sa vina inspectorul sa vada daunele.As dori un raspuns daca se poate.Un prieten mi-a zis ca asigurarea nu o sa-i despagubeasca la baiat daca masina mea nu ii avariata,este posibil un asemenea lucru? Va multumesc anticipat!!!!!

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Domnule Ionel,
      In situatia prezentata, asiguratorul dumneavoasra RCA va invoca faptul ca nu a existat contact intre cele doua vehicule si nu-l v-a despagubi pe pagubit.
      In cel mai bun caz, Asiguratorul dumneavoastra RCA va invoca protocolul dintre Societatile de Asigurari care comercializeaza clasa aceasta de asigurari, prin care, in aceasta situatie, este o culpa comuna si-l va despagubi pe celalalt cu 50% din valoarea Daunei.
      Politistul era obligat legal sa intocmeasca sa stabileasca circumstantele si imprejurarile producerii accidentului, persoanele implicate, sa stabileasca culpa prin proces verbal de contraventie pe numele vinovatului sau vinovatilor …
      Pe de alta parte, imprejurarile producerii accidentului sunt interesante si greu de dovedit. Oricum, Asiguratorul are posibilitatea sa faca propriile cercetari.
      Dumneavoastra ati iesit cel mai bine din aceasta situatie pentru ca Asiguratorul RCA trebuie sa despagubeasca, iar daca nu o va face sau o va face prost este treaba pagubitului sa se spele pe cap cu Asiguratorul dumneavoastra cum o sti mai bine.
      Cam asa stau lucrurile in Romania la momentul acesta.

      • Ionel P. spune:

        Va multumesc frumos pt raspuns,daca se poate revin cu o alta intrebare:Daca asiguratorul meu nu despagubeste pagubitul, acesta ma poate obliga pe mine sa ii platesc pagubele?

        • Artur VUTCOVICI spune:

          Nu

          • Ionel P. spune:

            Va multumesc frumos pt.raspuns inca o data.As indrazni cu permisiunea dv. sa va mai pun inca o intrebare:Pagubitul ma poate obliga prin instanta sa ii platesc pagubele,daca asiguratorul refuza acest lucru?

          • Artur VUTCOVICI spune:

            Da, se poate indrepta impotriva dumneavoastra prin constituirea de parte civila in procesul penal sau printr-u actiune civila separata.
            In ambele situatii chemati in garantie Asiguartorul RCA obligata la plata despagubirilor pentru prejudiciile materiale si morale suferite de victima.

  45. pia sfetcu spune:

    sotul meu a avut un accident pe centura de sud a capitalei,un tir nu i/a acordat prioritate si l/a lovit ,soferul tirului este rus.as dori sa stiu cum ne putem recupera banii pentru daunele masinii,aceasta fiind un mitsubishi colt din 1994 in stare buna si ce suma credeti ca putem primi.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Din cele relatate de dumneavoastră, am înțeles ca soțul dumneavoastră este victima unui accident rutier, în urma căruia a suferit o vătămare corporală, iar vehiculul condus de acesta a fost avariat. Vinovat de producerea accidentului este șoferul TIR-ului care nu a acordat prioritate vehiculului condus de soțul dumneavoastră.
      Care este întinderea prejudiciului fizic si psiho-afectiv suferit de soțul dumneavoastră (diagnosticul medicilor, tratamentul urmat, zile de spitalizare, intervenții chirurgicale …)? Certificatul medico-legal va atesta toate acestea, inclusiv nr. de zile de îngrijiri medicale necesare refacerii.
      In termen de 30 zile de la producerea accidentului solicitați eliberarea unui certificat medico-legal Institutului de medicina legala „Mina Minovici”. Sunt obligați sa va înmîneze acest certificat care costa 40 lei.
      Solicitați Politiei de pe raza locului producerii accidentului, care instrumentează cazul, sa va elibereze o dovada de reparație a vehiculului (cu avariile vizibile ale vehiculului) si polița de asigurare RCA/Carte verde a TIR-ului si certificat de înmatriculare, precum şi permisul si buletinul (carte de identitate, pașaport) autorului accidentului.

      Dupa aceea formulați plîngere penala împotriva autorului accidentului la Politia de pe raza locului producerii accidentului

      Referitor la repararea avariilor vehiculului trebuie făcută o constatare la corespondentul (reprezentantul) din România al asigurătorului extern. Pentru aceasta adresați-vă la Biroul Asigurătorilor de autovehicule din România, B. A. A. R – Carte Verde, pentru identificarea si indicarea corespondentului din România al asigurătorului extern.
      Valoarea reala a vehiculului este 15 % din valoarea de nou.
      Din peste 150 de articole si aproximativ 1000 de comentarii si raspunsuri la acestea scrise pe blogul site-ului Despagubiri RCA va sunt de mare folos:
      Dauna totala auto; Pasi de uramt in caz de accident minor (Pasul 1,2,3); Daune morale victima accident…; Stabilirea despagubirilor; Plata despagubirilor …

  46. Toma Sorin spune:

    Buna Seara!As vrea sa stiu in cat timp de la data accidentului pot deschide dosarul ptr.daune morale si vatamare corporala(exista un termen de o luna,2,etc,pe mine ma intereseaza sa nu depasesc termenul limita in care pot depune actele).
    Va multumesc anticipat ptr.raspuns.

    • Artur VUTCOVICI spune:

      Termenul de prescriptie al dreptului de a pretinde despagubiri civile este de minim trei ani.
      Daca termenul de prescriere al infractiunii este mai mare de trei ani, atunci termenul de prescriptie al dreptului de despagubire va fi egal cu acest termen.

Comentariile sunt închise.